Vuurwerkangst bij huisdieren is een veelvoorkomend probleem. Mocht uw hond of kat hier erg last van hebben dan zijn er een aantal tips die hierbij kunnen helpen.
- Voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen, ga indien mogelijk met uw huisdier op vakantie naar een plek waar geen/weinig vuurwerk wordt afgestoken. Of breng uw dier naar een pension waar ze het naar de zin hebben en waar weinig/geen vuurwerk in de buurt wordt afgestoken.
- Vuurwerktraining. Het is mogelijk uw hond door middel van training minder angstig voor vuurwerk te maken. Maar, als uw hond op een verkeerde manier wordt blootgesteld aan vuurwerk/knalgeluiden dan kan het juist een averechts effect hebben. Daarom raden wij dan ook aan om een training te volgen bij een gediplomeerd gedragstherapeut. U herkent hen aan een diploma van een opleiding als DogVision, Gaus Academy en/of aansluiting bij een beroepsvereniging zoals organisatie als de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden (NVGH) en/of een accreditatie bij instanties zoals stichting Certipet of de
Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen (SPPD).
- Vuurwerk CD. Dit kan als onderdeel van een training worden gezien, middels de CD is het mogelijk uw dier langzaam te laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Belangrijk is dat ruim van tevoren (minimaal 1 maand, het liefst eerder) wordt gestart met de training.
- Attributen. Er zijn speciale shirts (thundershirt), oordoppen, koptelefoons en brillen te koop voor dieren die vuurwerkangst kunnen verminderen. Het dragen van deze attributen vergt ook gewenning, dus ook hierbij geldt weer, begin op tijd met oefenen.
- Feromonen. Dit zijn specifieke geurstoffen die een rustgevende werking hebben op honden en katten. Voor de hond zijn deze verkrijgbaar onder de naam Adaptil, voor katten gaat het om de Feliway. Deze producten werken niet onmiddellijk, begin er een maand van tevoren mee.
- Voedingssupplementen. Zylkene is een supplement dat op natuurlijke basis en zonder bijwerkingen stress bij uw dier verminderd. Het heeft tijd nodig om in te werken dus begin er het liefst een maand van tevoren mee.
- Medicatie. Bij sommige dieren is de angst zo intens dat ze angst remmende medicatie nodig hebben. U kunt met de paraveterinair/ dierenarts overleggen welke medicatie het meest geschikt is voor uw dier en wanneer u hiermee moet beginnen.
- Op dat avond zelf:
- Steun. Laat uw dier niet alleen, ze kunnen veel hebben aan uw steun als ze bang zijn.
- Uitlaten. Laat uw hond tijdig uit en aan de lijn, zodat hij/zij niet kan wegrennen als hij/zij ergens van schrikt.
- Thuis. Doe alle ramen, gordijnen en deuren dicht en zet de radio of televisie aan om het geluid van buiten wat te dempen.